Friday, 4 October 2013

HIDUP.....

Hi Assalamualaikum semua =) apa khabar ? sihat ? kalau sihat Alhamdulillah sebab masih diberi kesempatan untuk meneruskan hidup . Dah lama tak buka blog ni asyik bertwitter je lagi pun tak on guna lappy haa sekarang baru on guna lappy semata nak on blog ni , rinduu gila :/ dah lama tak update kan ? tsk tsk tskk blog aku di abaikan . ahahaha 
nak cerita pasal apa eh ? hmm actually banyak benda nak cerita tapi tahu nak mula cenggana . okay aku cuba . pertama sekali , tentang impian ku yang ingin menjadi seorang tentera . ahaha cewah ayat aku poyo je lebih . okay 22hb sept 2013 aku pergi temu duga ATM haa nak tahu tak ? punyalah banyak halangan yang datang hish sabar jelah . okay mula mula dah janji dengan Kyra nak jumpa dekat Dataran Merdeka hmm tapi aku kena gerak sorang je . tak kisahlah kalau gerak sorang sampai kl sentral kan ? tapi yang nak pergi ke Dataran Merdeka tuh aku sensorang  , first time kot aku pergi . time tuh member semua ada hal so tak dapat temankan last sekali aku merayu kat adik aku temankan aku then Pynaz tunggu dekat Masjid Jamik . 
okay lepas tuh , dah sampai Dataran Merdeka aku pun ambik borang then isi borang tuh sementara Kyra and Naim tolong susunkan sijil sijil aku . lepas dah siap semua tuh aku pun beraturlah , dahlah panjang gila , panas terik pula tuh . huh ! sampai part aku je , aku pun bagi borang dekat akak askar tuh then timbang berat badan dan tinggi . hmm yang paling sedihnya aku tak lepas temu duga tuh sebab ketinggian tak cukup .okay time tuh memang muka aku nampak senyum je tapi mata aku dah berlinangan air mata . then Kyra pun kata "chill lah Dyla , jangan sedih . kita try apply askar wartaniah k!" then aku pun apply lah . 
now , tinggal nak hantar dokumen  aku je then rekrut 28hb ni . tapi aku macam tak surelah nak ke taknak ? aku nak tapi macam taknak hati berbelah bahagi pula . hmm masih berfikir lagi .tapi Inshaa Allah aku akan pergi .
errr sebenarnya dah lupa nak cerita apa tadi . okay sampai disini sahaja cerita ku yang tak sempurna ni . nanti kalau dah ingat balik aku update lah ye . ahahaha Assalamulaikum :) Publish

Friday, 12 July 2013

AL KISAH

Assalamualaikum , hi hello :)
Salam sejahtera dan Salam 1Malaysia (Malaysia boleh!) apa khabar semua ? sihat ? harap harap sihatlah hendaknya k . Haih ! lama dah tak buka blog ni , berhabok beno teman nengoknyee . Hihihi nampak tak kat situ kita dah pandai cakap loghat Perak , biasa ah ! duduk Perak 2bulan setengah mesti ah kena pandai cakap Perak kan ? heee nak cerita tentang apa eh ? banyak beno teman nak cerita ni . hihi haaa macam mana puasa ? ada baikk ? harap harap puasa tahun ni lebih baik dari puasa yang lepas lepas k .
Okay Firstly , nak cerita pasal PLKN ni . haaa nak tahu takk ? best gila duduk hutan tuh , tak rugi . Paling best time aktiviti kemuncak EX WIRA JAYA , best gila masuk hutan walaupun tak berapa nak hutan sangat lah tapi kira okay lah tuh dapat merasa jugakan . haha Then ahli Kompeni Bravo pun dah saling mengenali , dah semakin rapat tapi ...... hm baru nak rapat , nak kenal perangai sebenar tetiba masa dah sampai untuk pulang ke pangkuan ibu bapa . hmm terkilan juga ah , sedih sampai menangis teresak esak kau . Tuhan je yang tahu haaa . nak tengok Kompeni Bravo ? moh kita tengok sesama k 

Deme semua sporting gila kadang kadang masuk air . ahahaha tapi best ah , lepak gn dorang memang gelak je ah lagi lagi dengan Unie . dengar dia cakap , amboi pekat beno loghat Perak nya . hihihih pape pun deme semua memang AWESOME :) 
LEGASI BRAVO

Keduanya , kita nak cerita sikit ah pasal crush kita ni haaa . hmmm crush PLKN juga ah , apa lagi kan ? heee nak tahu nama dia ? haaa nama dia AL FATTAH BIN AHMAD ROSDI , nampak tak situ ? hahah aku memang stalker dia habis habis . haa punya lah minat kan ? nak tengok orangnya ? moh moh
haaa ni ah orangnya , bagi kita dia handsome lah kan ? bila dia senyum , alahai cair bhai ! ahahah tapi.... dengar cerita dia dah berpunya . ahh malas nak cerita , menyampah ! benci benci benci benci k settle .

Okay seterusnya , sekarang partime tanam anggur kat belakang rumah . ahahahah menganggur jelah apa lagi kan ? heee jadi bibik free of charge . errrr mak suruh kerja , aku malas ah nak kerja . nak balas dendam berehat kat rumah 3 bulan , amboi melampau beno teman ni . ahahaha idokle bukan taknak kerja tapi macam tak biasa ah , kan senang kalau duit jatuh dari langit . heee dapat Iphone5 pun best juga kan ? ahahah angan angan lebih , boleh tapi kena usahalah yang penting kerja . haa lepas raya nanti mak paksa kerja kat tempat dia , teman layan jelah daripada takde buat apa duduk rumah asyik makan tidur je baik kerja kan ? boleh beli Iphone5 . hihihi Inshaa Allah :)
Err bosan juga hidup single ni ... hmmmm aku dah biasa hidup single . so takde masalah kot , chill lah . tapi jealous pula tengok deme yang bercouple tuh , errr abaikan je ah . aku percaya jodoh di tangan Tuhan , Tuhan yang tentukan so aku anggap jodoh aku belum sampai lagi . hati aku pun belum terbuka untuk mana mana lelaki , jangan tanya kenapa ? semua ada kisah silam kan , errr okay taknak ingat dah cerita lama tuh .
hmmm siapa lah yang sudi nak kat kita ni ??
ahahahah actually saja je tayang gambar ni . okay lah sekian cerita yang tak seberapa ni , yang serba kekurangan ni korang sudi membacanya k :) ayat pun tonggang terbalik . haa aku peduli apa ? janji boleh dibaca . hahaha Anniyo :)

Tuesday, 30 April 2013

KEM PLKN TERKOK SG.SIPUT PERAK .

Hi Hello Assalamualaikum
Apa Khabar semua ? sihat ? harap harap sihatlah ye . Hari ni tetap bersyukur sebab masih lagi boleh bernafas dia atas muka bumi ini , Alhamdulillah :) dah lama tak update blog ni , dah berhabuk gila . hahaha hm kita nak cerita ni setelah sekian lama tak bercerita kan ? cerita apa lagi kalau bukan tentang PLKN kan ? hidup sebagai pelatih PLKN no bad lah , untung juga sebab dah dapat gelaran Wirawati . Kau adooo ? mula mula tuh memang ah tak biasa kan , kena bangun awal and whateverlah semua kena awal but lama kelamaan dah biasa . bila duduk rumah , tak buat apa pula yang rasa lain .
K dah hidup dengan new life dekat hutan tuh selama 3 bulan err actually tak sampai 3 bulan pun , mesti lah jumpa kawan baru kan ? but kita tak lupa kawan kita dekat sini k ! lagi lagi my FFL Eyka , tiap tiap minggu dapat hp mesti gayut dengan dia sampai kena marah dengan mak guard tuh . errr kawan kawan dorm 4 semuanya sporting gila , ada yang satu kepala dengan aku . memang tak reti nak duduk diam lah gamaknya kan ? hahaha geng dah ada . nak tengok kawan dorm kita ? jom kita tengok sama k .
Wirawati Dorm4 dari kiri : Kak Husna , Fiqa , Irna (ketua dorm) , Aisyah (penghuluwati) , Pynaz , Alin , Tika(dorm3) , Ummi (dobi)
Wirawati Dorm4 dari kiri : Bubu , Wan , Kyra
Wirawati Dorm4 dari kiri : Eika , Dyla , Biela
Wirawati Dorm4 Syeraa

haaa ni lah kawan kawan dorm aku , actually banyak lagi tapi dorang tuh entah pergi ke mana entah time ni , nasib lah kan ? Actually ni malam birthday party hari Isnin 29/04/2013 .
Hm aktiviti dekat sini no bad lah , boleh tahan juga .paling tak suka time kawad pukul 2.30 petang yang panas terik gila tuh , Tuhan je yang tahu macam mana aku rasa time tuh . grr then cikgu cikgu dekat sini ada yang sporting , ada yang garang gila macam Cikgu Pisang Busuk tuh . stress kalau aku nampak dia , errrr cikgu paling sporting cikgu dorm aku Cikgu Ku dengan Cikgu Imah , memang AWSOME gila lah kan . kita paling suka dekat Cikgu Jamil *tepuk tepuk Abang Jamil hahaha nampak kegatalan aku dekat situ ? hahha gurau je k ! Cikgu Jamil dah ada isteri lah , anak 6 lagi tuh .
hm tentang cinta tuh memang takda lah but crush crush tuh ada lah . saja je suka suka kan ? lagi pun crush kita tuh dah ada girlfriend , sabar jelah . so just forget it ! matlamat datang PLKN nak berkhidmat untuk negara and nak tabik hormat dengan Tuan Komandan . Insha Allah matlamat akan tercapai :) okay sekian cerita dari D yang tak seberapa ni , Anniyo :)

Thursday, 28 February 2013

PLKN

Hi , Assalamualaikum . hampa semua sihat ka ? kalau sihat Alhamdulillah sebab Allah memanjangkan umur kita . ni kami nak ceghita siket ni ha , kami dapat masuk PLKN kumpulan2 dekat TERKOK , SUNGAI SIPUT PERAK . jauh kan ? errr sebenarnya kami tak ingin nak pi sebab kami tak minat . kawan kami yang minat tuh tak dapat pula , kami yang tak minat ni tetiba dapat . errr stresssnya kami ! redha je ah , sambil cari pengalaman dan belajar benda baru . hampa semua ada ? apa apa pun kami bersyukur dapat terpilih sabagai pelatih PLKN . bukan semua orang boleh dapat kan ? kami ni kira bertuah juga .
1April nanti dah kena lapor diri dekat tempat letak kereta Stadium Shah Alam , kami kenalah prepair barang dari sekarang . hm nak kerja pun dah tak sempat , apa pun tak boleh !malam semalam bila kami dapat tahu je kami dapat kumpulan2 terus terdiam then menangis . nasib baik ada kengkawan yang caring dengan kami , depak semua nasihat kami . hati kami pun rasa lega lah sikit . Alhamdulillah , hm lepas ni kami dah tak boleh online facebook , twitter , dah tak boleh nak update blog untuk hampa semua . hm so sad :/ 
InsyaAllah kami boleh buat , asalkan kengkawan dan keluarga kami bagi semangat dari belakang dan dorongan .haa nasib baik kami sama tempat dengan kawan kami Si Madi tuh , ada lah juga kawan yang kenal kan . atleast kami ada masalah apa ka ? boleh bagitahu dia je .hmm pape pun kami nak ucapkan GOOD LUCK kepada kami sendiri dan kawan kawan yang lain juga :) luahan hati dari D , anniyo :) Publish !

Thursday, 27 December 2012

tercalar pelangi dihiris gerimis
senja pun merangkak  menutup mentari
terbias warnanya ke wajah
lagu kedamaian tiada kedengaran
bumi yang merekah disirami darah
kemelut melanda tiada kesudahan
kemusnahan bermaharajalela
yang lemah menjadi mangsa
anak-anak kecil menggoncangkan ibunya
yang lemah longlai tak lagi bernyawa
jerita suara batinnya tak siapa mendengarnya
tergadaikan maruah oleh janji-janji
terbayarkah dengan nyawa dan darah
soalan yang tiada jawapan
kemanusian telah lama hilang
kini yang tinggal hanya ketakutan
musnah kasih sayang dan persaudaraan
tandus akhlak dan keimanan 
menyemai persengketaan
*SAVE PALESTINE GAZA